Wat is OMFT

OMFT

De letters staan voor Oro Myo Functionele Therapie.

Het is een oefentherapie die door een gespecialiseerde logopedist gegeven wordt om een verstoord evenwicht in het functioneren van de spieren in en om de mond te herstellen. Het kan ook problemen aan de kaak en/of het gebit voorkomen.

Wanneer bepaalde spieren of spiergroepen niet goed functioneren is vaak niet alleen de spraak verstoord maar heeft dit ook vrijwel altijd een direct gevolg voor de vorm van de kaken en de vorm van het gebit. De allround logopedist kan de spraak prima behandelen.

Specialisatie

Maar als er ook sprake is dat de tanden en kiezen, de kaken  en/of het kaakgewricht bij het probleem betrokken zijn dan kan de logopedist alleen geen blijvend resultaat behalen. Door de OMFT gespecialiseerde logopedist wordt dan oromyofunctionele therapie gestart waarbij alle mondspieren getraind worden om het verstoorde evenwicht te herstellen en wordt er gewerkt aan het afleren van verkeerde reflexen. Een goede samenwerking met de tandarts is daarbij noodzakelijk om een goed resultaat te kunnen behalen. Door een gestructureerde opbouw van de oro myofunctionele therapie worden oorzaken weggenomen van het verkeerde evenwicht.

Verkeerde gezichtontwikkeling

Bij het merendeel van de huidige kinderen zijn al tekenen van een malocclusie en een onjuiste gezichtsontwikkeling zichtbaar. Hoe komt dat.

De eerste jaren van een kind zijn heel belangrijk in de groei en ontwikkeling. In de leeftijd van 2 tot 5 jaar groeien kinderen het snelst. Juist in die periode ontwikkelt zich 70% van het kindergezicht. Bij veel kinderen verloopt deze ontwikkeling niet op de juiste wijze. Los van een mogelijk ander aangezicht ontstaat daardoor een afwijkende stand van de tanden.

Vooral in Westerse landen

Bevolkingsgroepen die hard voedsel nuttigen, kauwen harder en langduriger. Hierdoor wordt de ontwikkeling van de mond- en kauwspieren optimaal gestimuleerd. Bij deze groepen is vaker sprake van een goede kaakpositie, rechte stand van de tanden, goed ontwikkelde gezichten en vaak ook geen tandbederf.

De ontwikkeling van de kaakpositie bij kinderen in de Westerse  landen verloopt helaas niet altijd op de correcte wijze. Zacht voedsel, fopspenen, drinkbekers, duimzuigen en mondademen dragen allemaal bij aan de verstoring van de gezichts- en kaakontwikkeilng. Dit kan leiden tot een afwijkende stand van de tanden en de kaken.

In ontwikkelde landen hebben kinderen veel vaker een ongewenste mondgewoonte zoals duimzuigen, incorrect slikgedrag en mondademhaling (in plaats van neusademhaling). Al deze gewoonten zorgen voor een verstoring van de ontwikkeling van het gezicht, de kaakpositie en de tanden.

Op tijd beginnen

Juist preventie en aanpak van deze problemen in een zo vroeg mogelijk stadium is de beste manier om het kind optimaal te laten groeien.

Onderzoek laat zien dat een juiste groei van het gezicht, de kaakpositie en het gebit sterk afhankelijk is van een juiste ademhaling, een juist slikgedrag en een juiste tongpositie. OMFT therapie is juist hiervoor ontwikkeld. Door oefeningen en (soms) braces worden een juiste ademhaling, een juist slikgedrag en een juiste tongpositie (opnieuw) aangeleerd. De ontwikkeling gaat beter en OMFT kan er ook voor zorgen dat op latere leeftijd een kind een geringere orthodontische behandeling nodig heeft.

 

Nieuwsgierig geworden? Mail info@omftgelderland.nl